De Amsterdamse beurs is donderdag hoger aan de handelsdag begonnen. Ook in de rest van Europa kleurden de koersenborden groen, na de zware koersdalingen op woensdag. Beleggers trokken zich op aan een herstelrally op Wall Street waardoor de verliezen in New York werden teruggedrongen.
De Amsterdamse AEX-index stond omstreeks 10.30 uur 0,7 procent hoger op 398,35 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 633,54 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent.
Beleggers zijn ook in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en zullen zich daarbij vooral richten op de toelichting van bankpresident Mario Draghi.
Woensdag sloot de hoofdindex in Amsterdam voor het eerst sinds eind 2014 onder de 400 punten. De AEX eindigde bijna 3 procent lager op 395,72 punten en de indices in Frankfurt, Londen en Parijs doken tot 3,5 procent omlaag.
Ahold verrast met kwartaalcijfers
Op Beursplein 5 bracht Ahold omzetcijfers naar buiten. Het supermarktconcern zag de opbrengsten in het vierde kwartaal met ruim een vijfde toenemen tot 9,8 miljard euro. De groei is met name te danken aan de dure dollar en het feit dat het kwartaal een week meer telde dan een jaar eerder. Ahold won 3,5 procent.
ASML was, na een koerswinst van 4,7 procent woensdag, wederom een flinke winnaar in de hoofdindex. De chipmachinefabrikant werd 2,6 procent meer waard.
Meer winst Sligro
Sligro, eigenaar van onder meer Emté, ging in de MidKap 2,2 procent omhoog na publicatie van cijfers. Het groothandels- en supermarktbedrijf boekte het afgelopen jaar een nettowinst van 81 miljoen euro.
Dat is ruim een zesde meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en aanhoudend economisch herstel.
Zowel bij de groothandelsdivisie als bij de supermarkten zaten de verkopen afgelopen jaar in de lift. Zoals eerder deze maand al werd gemeld steeg de omzet met een kleine 4 procent tot 2,67 miljard euro. Ook voor 2016 voorziet Sligro op beide terreinen groei, geholpen door een nog altijd geleidelijk economisch herstel in Nederland.
De winst per aandeel over heel 2015 bedroeg 1,84 euro. Daarvan wil Sligro bijna twee derde (1,20 euro per aandeel) als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is 0,10 euro meer dan vorig jaar. Na een tussentijdse uitkering van 0,40 euro resteert nog een slotdividend van 0,80 euro per aandeel.
Moederbedrijf Pearle verliest
GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish, verloor 1,2 procent, nadat het een afzwakkende omzetgroei had gemeld.
De groei over het hele jaar gemeten en op basis van constante wisselkoersen kwam uit op 4,1 procent, tegen 4,3 procent een jaar eerder. In het vierde kwartaal bedroeg de groei 2,2 procent, van 6,2 procent in het laatste kwartaal van 2014.
In Noord-Europa en Italië had de onderneming naar eigen zeggen last van een vertraging en een hoge enkelcijferige groei in Latijns-Amerika werd deels tenietgedaan door een kleine krimp in Rusland.
De omzetgroei van GrandVision bij winkels die een jaar open zijn was zwakker dan verwacht, constateerde KBC in een eerste reactie. De marktkenners wijzen daarbij wel op een lastige vergelijkingsbasis ten opzichte van een jaar eerder.
Miljardenverlies Deutsche Bank
Deutsche Bank zakte in Frankfurt 5,9 procent nadat de grootste bank van Duitsland woensdagavond met voorlopige cijfers naar buiten kwam. Het financiële concern leed in 2015 een verlies na belastingen geleden van 6,7 miljard euro.
Het enorme verlies hangt samen met eerder aangekondigde miljardenafschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten. Deutsche Bank is verwikkeld in een reeks schandalen. Zo kreeg het een forse boete voor manipulatie van het rentetarief Libor.
In het vierde kwartaal van 2015 bedroeg het verlies na belastingen 2,1 miljard euro, aldus het financiële concern. Eind oktober kondigde de bank al aan de komende drie jaar 9000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen.
Goede cijfers SABMiller
Bierbrouwer SABMiller stond in Londen nagenoeg onveranderd. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de sterkere vraag in met name Afrika en Latijns-Amerika, bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht. Branchegenoot Heineken klom 1,3 procent op het Damrak.
Het moederbedrijf van onder meer Grolsch zag het verkoopvolume in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, exclusief de invloed van overnames, met 3 procent stijgen. Daarmee deed 's werelds op één na grootste bierconcern het beter dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op 1,1 procent volumegroei.
In Latijns-Amerika steeg de omzet met 8 procent. Qua verkoopvolume werd een plus van 5 procent gemeld. In Afrika wist SABMiller 8 procent meer bier aan de man te brengen. Hier steeg de omzet met 12 procent. Ook in Europa steeg zowel de omzet als het volume terwijl in Noord-Amerika sprake was van een daling. In Azië werd een hogere omzet behaald op een gelijk volume.
Olieprijs opnieuw onder druk
De olieprijzen stonden opnieuw onder druk, na de scherpe dalingen een dag eerder. Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 28,22 dollar per vat en Brent verloor 0,6 procent tot 27,71 dollar.
De euro was 1,0897 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het Europese slot op woensdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl